Stellungnahme zu Acetaldehyd als Aromastoff: Aspekte der Risikobewertung

Publikation: Beitrag in FachzeitschriftForschungsartikelBeigetragenBegutachtung

Beitragende

  • Jan G. Hengstler - , Technische Universität (TU) Dortmund (Autor:in)
  • Matthias Baum - , Solenis Germany Industries GmbH (Autor:in)
  • Alexander T. Cartus - , Chemservice S.A. (Autor:in)
  • Patrick Diel - , Deutsche Sporthochschule Köln (Autor:in)
  • Gerhard Eisenbrand - (Autor:in)
  • Karl Heinz Engel - , Technische Universität München (Autor:in)
  • Barbara Engeli - , Federal Food Safety and Veterinary Office (Autor:in)
  • Bernd Epe - , Johannes Gutenberg-Universität Mainz (Autor:in)
  • Tilman Grune - , Deutsches Institut fur Ernahrungsforschung Potsdam-Rehbrucke (DIfE) (Autor:in)
  • Sabine Guth - , Technische Universität (TU) Dortmund (Autor:in)
  • Dirk Haller - , Technische Universität München (Autor:in)
  • Volker Heinz - , German Institute of Food Technologies (DIL) (Autor:in)
  • Michael Hellwig - , Professur für Spezielle Lebensmittelchemie, Technische Universität Braunschweig (Autor:in)
  • Thomas Henle - , Professur für Lebensmittelchemie (LC1) (Autor:in)
  • Hans Ulrich Humpf - , Westfälische Wilhelms-Universität Münster (Autor:in)
  • Henry Jäger - , Universität für Bodenkultur Wien (Autor:in)
  • Hans Georg Joost - , Deutsches Institut fur Ernahrungsforschung Potsdam-Rehbrucke (DIfE) (Autor:in)
  • Sabine E. Kulling - , Max Rubner Institut (Autor:in)
  • Dirk W. Lachenmeier - , Chemisches und Veterinäruntersuchungsamt (CVUA) Karlsruhe (Autor:in)
  • Alfonso Lampen - , Bundesinstitut für Risikobewertung (BfR) (Autor:in)
  • Marcel Leist - , University of Konstanz (Autor:in)
  • Angela Mally - , Julius-Maximilians-Universität Würzburg (Autor:in)
  • Doris Marko - , Universität Wien (Autor:in)
  • Ute Nöthlings - , Universität Bonn (Autor:in)
  • Elke Röhrdanz - , Bundesinstitut für Arzneimittel und Medizinprodukte (BfArM) (Autor:in)
  • Angelika Roth - , Technische Universität (TU) Dortmund (Autor:in)
  • Joachim Spranger - , Charité – Universitätsmedizin Berlin (Autor:in)
  • Richard Stadler - , Nestle (Autor:in)
  • Pablo Steinberg - , Max Rubner Institut (Autor:in)
  • Stefan Vieths - , Paul-Ehrlich-Institut (Autor:in)
  • Wim Wätjen - , Martin-Luther-Universität Halle-Wittenberg (Autor:in)

Abstract

Opinion on acetaldehyde as a flavouring substance: considerations for risk assessment Acetaldehyde occurs naturally in many foods and is also used as a flavouring due to its fruity aroma. The International Agency for Research on Cancer (IARC) classified acetaldehyde as possibly carcinogenic to humans and, in combination with oral intake via alcoholic beverages, as carcinogenic to humans. Therefore, the question arises whether the use of acetaldehyde as a flavouring agent is still justifiable. The Senate Commission on Food Safety (SKLM) of the German Research Foundation (DFG) reviewed the scientific basis for health risk assessment of the use of acetaldehyde as a flavouring substance and adopted an opinion. Based on the available data, it is at present not possible to conclude if acetaldehyde is genotoxic and mutagenic in vivo after oral exposure. There is also uncertainty regarding the contribution of acetaldehyde as a flavouring substance to the overall exposure to acetaldehyde. Therefore, a science-based assessment on health risk related to the use of acetaldehyde as a flavouring is not possible at present. Considering the genotoxic potential as well as numerous data gaps that need to be closed for a full risk assessment, the SKLM is concerned about the safety of acetaldehyde as a flavouring substance. For reasons of precautionary consumer protection, the SKLM considers that the use of acetaldehyde as a food additive should be re-evaluated.

Details

OriginalspracheDeutsch
Seiten (von - bis)285-293
Seitenumfang9
Fachzeitschrift Journal of consumer protection and food safety = Journal für Verbraucherschutz und Lebensmittelsicherheit / Bundesamt für Verbraucherschutz und Lebensmittelsicherheit (BVL)
Jahrgang17
Ausgabenummer3
PublikationsstatusVeröffentlicht - Sept. 2022
Peer-Review-StatusJa

Externe IDs

Mendeley 611de99e-c21f-3a46-8796-bdf1e6175d87
ORCID /0000-0001-8528-6893/work/142256515

Schlagworte

Ziele für nachhaltige Entwicklung

Schlagwörter

  • Acetaldehyde, Exposure, Flavouring substance, Genotoxicity, Risk assessment, Acetaldehyde, Exposure, Flavouring substance, Genotoxicity, Risk assessment