Die Prüfung des Schmeckvermögens mit validierten Verfahren

Publikation: Beitrag in FachzeitschriftÜbersichtsartikel (Review)BeigetragenBegutachtung

Beitragende

  • Gerhard Förster - , Friedrich-Schiller-Universität Jena, Klin. und Poliklin. F Hals-Nasen-O. (Autor:in)
  • Michael Damm - , Universität zu Köln (Autor:in)
  • Hilmar Gudziol - , Friedrich-Schiller-Universität Jena (Autor:in)
  • Thomas Hummel - , Klinik und Poliklinik für Hals-Nasen-Ohrenheilkunde (Autor:in)
  • Karl Bernd Hüttenbrink - , Medizinische Fakultät Carl Gustav Carus Dresden (Autor:in)
  • Tino Just - , Universität Rostock (Autor:in)
  • Hermann Seeber - , Dessau Medical Center (Autor:in)
  • Antje Welge-Luessen - , Universität Basel (Autor:in)

Abstract

Psychophysical tests related to the sense of taste are usually less complex than those of the sense of smell. In addition to global tests a regional examination of the sense of taste might be indicated to search for nerve lesions. There are numerous validated psychophysical tests available based on the administration of liquid or solid substrates. The use of electrical currents (electrogustometry) is especially feasible for a rapid regional testing. The registration of gustatory event-related potentials to objectify results from psychophysical examination is possible although limited to a few centers world-wide.

Details

OriginalspracheDeutsch
Seiten (von - bis)283-285
Seitenumfang3
FachzeitschriftZeitschrift fur Arztliche Fortbildung und Qualitatssicherung
Jahrgang98
Ausgabenummer4
PublikationsstatusVeröffentlicht - Juni 2004
Peer-Review-StatusJa

Externe IDs

Scopus 3142751067
PubMed 15295930
ORCID /0000-0001-9713-0183/work/153110435

Schlagworte

Schlagwörter

  • Taste, Test, Validated