Reinigbarkeit von Oberflächen in der Lebensmittelindustrie durch Flüssigkeitsstrahlen

Publikation: Beitrag in FachzeitschriftForschungsartikelBeigetragenBegutachtung

Beitragende

  • Marc Mauermann - , Fraunhofer-Institut für Verfahrenstechnik und Verpackung (Autor:in)
  • Jens Peter Majschak - , Fraunhofer-Institut für Verfahrenstechnik und Verpackung (Autor:in)
  • Thomas Bley - , Professur für Bioverfahrenstechnik (Autor:in)
  • Cornelia Bellmann - , Leibniz-Institut für Polymerforschung Dresden (Autor:in)
  • Alfredo Calvimontes - , Leibniz-Institut für Polymerforschung Dresden (Autor:in)
  • Anja Caspari - , Leibniz-Institut für Polymerforschung Dresden (Autor:in)

Abstract

The influence of properties of product contact surfaces on cleanability is widely discussed in the food processing and pharmaceutical industry. In the present work stainless steel surfaces of different surface roughness, surface energy and electrokinetic properties were subject to organic soiling in order to study the influence of surface properties on cleanability. As food model test soils gelatinized starch and whey protein were chosen. The cleaning was realized by means of water jets from a flat fan nozzle.

Details

OriginalspracheDeutsch
Seiten (von - bis)1568-1574
Seitenumfang7
FachzeitschriftChemie-Ingenieur-Technik
Jahrgang84
Ausgabenummer9
PublikationsstatusVeröffentlicht - Sept. 2012
Peer-Review-StatusJa

Schlagworte

Schlagwörter

  • Cleaning, Electrokinetic surface properties, Starch, Topography, Water jet, Whey protein