Does warming erode network stability and ecosystem multifunctionality?

Publikation: Beitrag in FachzeitschriftKurze Umfrage/ÜbersichtsartikelBeigetragenBegutachtung

Beitragende

  • Andrew D. Barnes - , University of Waikato (Autor:in)
  • Julie R. Deslippe - , Victoria University of Wellington (Autor:in)
  • Anton M. Potapov - , Professur für Funktionelle Bodenbiodiversitätsforschung (gB/SMNG), Senckenberg Museum für Naturkunde Görlitz, Deutsches Zentrum für integrative Biodiversitätsforschung (iDiv) Halle-Jena-Leipzig (Autor:in)
  • Adriana L. Romero-Olivares - , New Mexico State University (Autor:in)
  • Louis A. Schipper - , University of Waikato (Autor:in)
  • Charlotte J. Alster - , Lincoln University (Autor:in)

Abstract

Environmental warming is thought to alter food web stability and functioning, but whether warming reduces food web resistance and resilience to further climatic events remains surprisingly unexplored. Warming experiments that superimpose acute disturbances are urgently needed to understand how extreme events further threaten the stability and multifunctionality of ecological networks.

Details

OriginalspracheEnglisch
Seiten (von - bis)892-894
Seitenumfang3
Fachzeitschrift Trends in ecology and evolution
Jahrgang39
Ausgabenummer10
PublikationsstatusVeröffentlicht - Okt. 2024
Peer-Review-StatusJa

Externe IDs

PubMed 39217061

Schlagworte

Ziele für nachhaltige Entwicklung

Schlagwörter

  • climate change, ecological disturbance, ecosystem services, food web energy flux, resilience, resistance